Strategispel är en genre inom spel där du styr ett flertal karaktärer. Spelen kan ha olika mål som att bygga en stad, i till exempel de kända spelen Sims City. Strategispel kan även gå ut på att du spelar online mot andra spelare där du har som uppgift att bygga en armé och förinta motståndarens bas för att vinna i spelet.

Strategispel kan se ut på olika sätt och är ett av spelvärldens äldsta koncept. I strategispel som spelas online mot andra spelare är det inte ovanligt att det finns tävlingar spelarna kan delta i där prispengarna kan vara riktigt stora. Det är alltså inte bara i olika strategispel där man satsar pengar som det går att vinna pengar. Blizzard är ett känt namn i spelindustrin som har gjort stor framgång med sina olika typer av strategispel som blivit stora i tävlingssammanhang.

Warcraft

Warcraft är ett av de första stora strategispelen. Det är spelutvecklaren Blizzard som ligger bakom spelet och succén gjorde att man senare skapade två uppföljare av spelet. Spelet kom att bli populärt i tävlingssammanhang och var ett av de första strategispelen med en stor tävlingsscen. Spelet utspelar sig i en fantasyvärld där din uppgift är att utplåna din motståndare.

Starcraft

Starcraft är det också Blizzard som ligger bakom och det var det första spelet man lanserade. Detta spel utspelar sig i en mörk science fiction-värld där du kan välja att spela som människor eller två utomjordiska raser. Spelet fick enorm popularitet i tävlingssammanhang, speciellt i Asien där spelarna behandlades som rockstjärnor med en enorm grupp av fans som följde spelarnas framgång.

Sims City

Sims City är ett lite annorlunda strategispel jämfört med ovanstående spel. Detta spel är helt fredligt där din uppgift är att bygga en stad. Det är upp till dig som spelare att skapa olika konstruktioner som samlar material som du sedan kan bygga nya byggnader för. Spelet är ett strategi- och management-spel där det är upp till spelaren att inte gå i konkurs.